Selasa, 13 Oktober 2009

Berdoa tanpa jemu...Menitip bicara Syahdu...Memohon redha dariMu...



(Di stesen ERL, nak ke Langkawi naik flight bulan 8 hari tu, sibuk pasal H1N1 tu sebab semua jadi zorro:)...)

(Abi,ummi dan Shifa' di ketinggian 710M di atas paras laut di Langkawi..baru 7 bulan masa tu..boleh naik keta kabel dan flight lagi..Alhamdulillah)

Assalammualaikum...

Segala puji hanya bagi Allah Tuhan sekalian Alam, Maha pemurah lagi Maha Mengasihani..Selawat dan Salam buat junjungan besar Rasulallah, keluarga dan sahabat baginda..Para salafus soleh dan orang-orang yang beriman yang telah mendahului kita...
Alhamdulillah hari ini hari ummi berhak merasai kebahagiaan dengan penuh kesyukuran...Ummi teringin menitipkan bicara buat insan istimewa di hati Ummi dan Abi...coretan ini khas daripada seorang ummi buat anakanda Ummi dan Abi, Nur Amiratushifa' @ Kak Long Shifa'..umpama perutusan seorang pemimpin penuh harapan di malam Aidilfitri..maka ummi sudi berkongsi coretan ini buat tatapan teman-teman dan sahabat ummi yang ummi rasa, mempunyai impian dan harapan yang sama seperti ummi...
Anak Ummi sayang,
Ummi akan melalui detik-detik seorang ibu yang akan membuat pengorbanan untuk melahirkan seorang lagi zuriat dan merupakan adik kepada kak Long Shifa' yang semakin cerdik,petah bercakap, semakin mengenali kehidupan.....dan ummi antara insan yang hadir atas pengorbanan seorang ibu yang selama 9 bulan 10 hari, malah mungkin lebih..mengusung perut yang semakin membesar dan sarat membawa ke mana sahaja kaki melangkah, bekerja mencari rezeki, memasak untuk mengisi perut ahli keluarga, mengemas untuk memastikan rumah sentiasa bersih kadangkala keluar untuk keperluan-keperluan kehidupan...adakalanya seorang ibu itu sakit pinggangnya, pening kepalanya,bengkak kakinya, letih lenguh tubuh badannya, dengan penuh sabar dan tabah seorang ibu teguh melaluinya...maka apabila tiba masa dan saat ketikanya...ada yang berjaya dengan mudahnya, ada yang agak sukar dan tidak kurang menemui syahid tika berjuang menghadapi saat getir kelahiran insan...hanya yang faham dan sedar akan terus mengungguli jasa bakti seorang ibu yang amat besar pengorbanan dan perjuangannya...Ummi berdoa, moga ummi diberi kekuatan dan dimudahkan urusan ini..amin
Anak Ummi sayang,
Ummi didewasakan dengan kasih seorang ibu dan sayang seorang bapa...Merekalah sumbu jiwa dan penyimbah semangat buat Ummi..Ummi amat berterima kasih pada mereka yang berada di sekeliling ummi ini..dari dahulu sampai tika ini...mereka akan selalu ada dan sentiasa ada, InsyaAllah...Ummi dikurniakan adik beradik yang saling sokong-menyokong dan berkasih-sayang lantaran itulah didikan mak dan abah ummi walau dalam apa sekalipun, tika susah dan senang..Zaman ummi kecil, atok dan nenek agak sibuk bekerja mencari nafkah buat ummi lapan beradik...kami membesar dengan keringat atok dan nenek yang mengambil upah menoreh getah dari estate ke estate. Atok dulu belum ada kebun getah sendiri...Ummi, Mok Usu, Pak Cik dan Mak Teh di jaga oleh Mak Ude dan Mak Ngah. MAk Ngah tika itu dalam keadaan kurang sihat kesan dari demam panas yang menyerangnya pada usia 11 tahun menyebabkan perkembangan mindanya agak lambat berbanding remaja lain. Sedangkan MAk Ngah mendapat Anugerah Pelajar Cemerlang Penilaian Darjah Lima yang melayakkannya ke sekolah berasrama penuh, namun takdir Allah mengatasi segalanya..Mak Ngah di serang demam panas menyebabkan Mak Ngah kancing gigi dan perkembangan otaknya lemah selepas itu. Hayat mak Ngah tak lama..mak Ngah meninggal dunia ketika usianya 17 tahun akibat demam panas menyerangnya sekali lagi..kali ini mak Ngah tidak dapat diselamatkan...Allah pasti lebih menyayanginya....amin...

Mak Ude cukup sabar melayan karenah ummi adik beradik semua. Pengorbanannya besar buat kami adik-beradik. Bayangkanlah anakku, dalam usia 13 tahun, Mak Ude dah pandai segalanya...memasak, memang sedap, menjahit baju raya untuk adik-adik memang cantik, mengemas apatah lagi dan kerjanya mengangkut air dari parit di belakang rumah ke pelantar rumah kami lantaran rumah lama dulu tiada bekalan air paip, begitu juga tiada bekalan elektrik... luarbiasa kekuatan yang ada pada abang dan kakak-kakak ummi yang melalui zaman susah ketika ummi masih kecil dan belum mengerti banyak perkara... Mak Andak pula kecil-kecil sudah bekerja ambil upah jaga anak orang. Sedangkan usia mak andak baru masuk 11 tahun..budak darjah 5 dah pandai jaga baby. Itulah mak andak yang cerdas orangnya. Orangnya rajin belajar dan cepat dapat kalau belajar sesuatu... Pak Long pula antara anak kampung generasi pertama yang berjaya ke asrama Sekolah Sains yang agak terkenal di Melaka. Rezeki pak long akhirnya melanjutkan pelajaran ke Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan sentiasa jadi kebanggaan mak,abah dan orang kampung tika itu. "Anak penoreh getah masuk Universiti"...hati atok berbunga...hati nenek membuah bahagia...Atok kini mempunyai kebun getah sendiri. Atukldan neneklah bos dan pekerjanya...Alhamdulillah..barangkali hati mereka berbisik..syukur padaMu Ya Allah...berkati rezeki kami dengan kejayaan anak-anak...moga mereka terus bahagia dunia dan akhirat...

Anak Ummi sayang..
Tidak sia-sia keringat yang diperah di usia muda..di hujung usia tua, atok dan nenek menuai hasil..berjaya melihat kami adik-beradik semua ke menara gading dan kini dengan kerjaya masing-masing..semuanya bergelar graduan dan siswazah kecuali Mak Ude..tapi bagi ummi, mak ude adalah guru ummi..mak Ude dah membuat pengorbanan besar menjaga kami adik-beradik..Allah Maha Pengasih dan Penyayang...Allah memberi kurnia jauh lebih baik buat mak Ude yang akhirnya sampai jodoh awal dengan seorang lelaki budiman..seorang graduan Universiti dan kini seorang jurutera..Alhamdulillah..tuah mak Ude..berkat berbakti kepada ibu bapa dan adik-adiknya..kini mak Ude bahagia bersama 5 orang cahaya matanya. Salah seorang anak Mak Ude, Angah Hanif antara pelajar cemerlang PMR sekolahnya tahun lepas..
Anak Ummi sayang...
Ummi teringin menyampai pesan...anak ummi semakin banyak belajar..semalam, anak ummi dah pandai tanya.."kaki ummi sejuk ye..nak pakai stokin?" akhirnya, kak long ummi inilah yang pakaikan stokin di kaki ummi..hati ummi sejuk..ummi tinggalkan kak long di rumah mak ude hari ini sebab hari ini ummi dan abi ingin ke kelas darussyifa'. Anak mak ude, Kak Aini yang jaga kak long..mak ude bertuah..perangai kakak Aini sama macam perangai mak ude dulu-dulu. Rajin dan penyayang...kelebihan pada kak Aini..pandai dan bijak belajar. Peperiksaan Pertengahan Tahun kak Aini dapat nombor 1. Kak Aini baru tingkatan 2..ummi doakan kak Aini cemerlang PMR tahun depan..amin..
Anak Ummi sayang...
Biarlah kita tidak kaya-raya tetapi hati kita kaya dengan segala kebaikan dan sifat mahmudah iaitu segala sifat terpuji..anak ummi belajarlah menjadi anak yang solehah dan sentiasa memberi kebaikan buat insan lain...mengembirakan orang lain dan memanfaatkan kehidupan untuk segala kebajikan yang memberi erti di dunia dan akhirat. Menginsafi kehidupan ini hanya sementara, kita sentiasalah membuat segala amal kebajikan dan menjauhi larangan Tuhan..
Anak Ummi sayang...
Usah lupa pada jasa Abi..seorang insan mulia yang dititipkan Allah buat Ummi meneruskan kehidupan dengan penuh keberkatan..kehadiran Abi menyempurnakan kehidupan Ummi...melengkapkan tuntutan dan kesempurnaan agama Ummi...anugerah tiada ternilai..itulah Abushifa'..abi kak long...abi yang selalu sayang pada ummi dan kak long dan Angah (bakal adik kak Long, insyaAllah)...dari dahulu lagi dan sepanjang ummi mengandung inilah, abi sangat menjaga kak long..tidur abi yang kurang bila kak long demam dan muntah-muntah..abi yang bergegas bangun tatkala kak long minta susu di waktu malam..abi yang suka bawa kak long pergi ke surau solat Jamaah..sebab tu bila kak long dengar azan sahaja, kak long dah pandai cakap.."Abi, ummi ...jom solat..." Kak Long dah ambik sejadah dan bentang sejadah walaupun tak terbentang sangat...Kak Long dah minta " Ummi, nak tekung (telekung)..." Abi yang selalu hantar kak long ke rumah Mak Liza, pengasuh kak long yang baik budinya..Abi yang pandai memujuk kak long kalau kak long nangis-nangis dengan macam-macam sebab..Abi tu tak banyak cakapnya tapi sekali bercakap, menusuk rasa...Abi tetap humor orangnya..qanaah sifatnya dan tenang..penyejuk hati ummi dan kak long..
Anak Ummi sayang..
Membesarlah anakku dalam keredhaan Allah..moga terus dikurniakan keberkatan dalam kehidupan kita sekeluarga...Membesarlah dalam iman dan keyakinan pada Allah...Seperti pesan seorang ahli bijaksana Luqman AL-Hakim pada anaknya, begitulah pesan ummi pada anak kesayangan ummi...Jadikan Al-Quran dan Sunnah sebagai pegangan hidupmu anakku..itulah cahaya yang tidak pernah padam hingga ke hari kiamat nanti..
ANak Ummi sayang...
Jadilah hamba yang selalu bersyukur dan tawadu' merendah diri..agar anak ummi ini menjadi anak yang solehah, begitu juga anak-anak sahabat ummi yang sama harapan dan impiannya seperti ummi...Sebenarnya, banyak lagi yang ingin ummi titip nukilan bicara ummi..bukan bermakna ummi ingin anak ummi terlalu sempurna tetapi belajar menjadi diri dalam acuan yang mulia...Setiap ummi pasti mendoakan segala kebaikan buat anak-anaknya...moga anak-anak ummi akan menjadi anak yang soleh dan solehah..amin ya rabbal 'alamin..

Salam ingatan penuh kasih sayang dari UMMI..

Sempena Hari Ulangtahun kelahiran Ummi...

Ummushifa'

13 Oktober 2009
Desa Saujana.

4 ulasan:

fairuz berkata...

sanah helwah ya ukhtie...
erm..lama x ketemu syifa'...dah makin bijak skrg...

Awanama berkata...

salaam..

entry ni ke y dimaksudkn. br sempat jengah..

As d person who included in sum part o d story, i think dis is really2 meaningful,touchg n nice to b remembered!
U hav d 'words' to say even not every1 can feel it as we feel it...
But, anyhow.. i congratulate u 4 writing it. Thanx..keep it up! ;))

p/s: my tears is runng down when readg it..huhu..ur mission is succeeded!

UMMUSHIFA' berkata...

Syukran FAiruz..moga bahagia bersama keluarga ya..doakan kami..shifa' smkin byk cakapnye..keletah..suka syg adiknye..tp mmg kene tgk2 gak...budak2..

take care ya..

UMMUSHIFA' berkata...

impian dari hati akan turun ke hati..doakan kami ya..

untuk tanpa nama..