Selasa, 8 Disember 2009

Membesarlah sayang dengan rahmat Allah (II)

'Ammar Shafi berusia 2 hari..masih guna selimut kakaknya..warna pink...:)

Salam buat semua...
Lama saya menyimpan post yg telah di taip ini...bermacam2 aktiviti sepanjang cuti yg melekakan jari-jemari untuk mencatat segalanya...melalui hari-hari tanpa dirakam secara visual zahir...namun, tetap di ingati dalam memori..mungkin serba sedikit kemudahan yg diberi Allah, catatan dibantu gambar2 yang dirakam secara langsung dan tidak langsung....

Bersalin itu pun rezeki!


Ya, bersalin memang rezeki. Seperti kata saya dan kata sahabat baik saya, maslina...Senang ke,susah ke, cepat ke, lama ke, normal atau sebaliknya semuanya Allah dah tentukan. Segalanya pasti yang terbaik buat seseorang. Ada sahabat saya mengakui antara normal dan ceaser, dia kata ceaser lagi senang...wp tak melalui proses berpantang tapi tak sesusah menjaga diri seperti orang berpantang! bila normal..semua ibu akan menjalani rutin bepantang seperti mengurut, bertungku, makan jamu,mandi air serom,berpilis dan mungkin menyalai...aduh...memang la kena bersabar...makan dan minum kualiti dan kuantiti amat terhad pilihan dan kandungan..sepinggan nasi,berlaukkan ikan panggang@ikan bilis,sayur sawi dan segelas air...cukup! Saya doa, moga2 biarlah segalanya normal..seperti tabii yang telah Allah tentukan..amin..

Kenapa?


Allah pasti meletakkan sesuatu dengan segala sebab yang paling munasabah. Hakikat penerimaan seorang insan menerima segala ujian bergantung pada kekuatan jiwa dan hati kita pada Pencipta yang Maha Mengetahui. Contohnya, saya pernah mendengar macam2 cerita mengenai hospital2 sebelum saya membuat pemilihan untuk bersalin.

Memilih hospita
l

Saya cuba untuk tidak berfikir membuat suatu permintaan yang agak sukar untuk suami dan saya sendiri apabila memilih hospital yang memerlukan kami mengeluarkan budget yg agak besar.Ya, dalam hati ada sedikit keinginan, nak merasai seperti yang dirasai oleh sahabat yang dapat sedikit keselesaan di hospital swasta yang Islamik. Layanan yang baik dari para jururawat,doktor yang prihatin dan kemudahan yang cukup mesra pengguna. Namun, sekadar keinginan yang saya telah tolak secara perlahan-lahan dalam hati. Cukup saya memegang kata-kata saya sendiri bahawa bersalin itu rezeki...di mana-mana pun jika rezeki kita mendapat yang baik, maka baiklah keadaan yang kan kita lalui itu.Saya menguatkan impian itu dengan memohon dengan banyak sekali pada Tuhan yang Maha Mendengar.

Antara banding dan perbandingan manusia


Hospital Putrajaya memang antara target saya untuk kelahiran kedua ini kerana rutin check up saya di kliniknya. Mujur kali ini saya sudah bekerja, maka saya punya GL mampu menampung kos rawatan.Namun, perasaan saya berubah apabila peristiwa semasa mengalami "braxton hicks" sehingga membawa saya ditahan sementara di bilik saringan wad bersalin. Entahlah, mungkin mood hari raya...jururawat pun jadi kurang fokus pada kerja mungkin...layanan yang saya terima agak kurang "berseri" . Hanya kerana gel yang tidak dibersihkan, lewat mengambil bacaan CTG(kiraan degup jantung bayi),silap memasang alat CTG, kekasaran semasa memasang alat CTG dan sehingga akhirnya, sekali sahaja melemparkan senyuman pada saya! itupun saya yang menegurnya..."Letih ke,nurse?".. Dia senyum kelat..Aduh, sakit perut saya tika itu bertambah sakit... Mujur doktor wanita yang merawat saya bermuka manis...saya tetap menyimpan sangkaan yang baik, mungkin hari bersalin nanti, keadaan yang lebih baik akan saya terima di hospital tersebut. Dan saya tetap ingin bersangka baik bahawa, jururawat itu mungkin menghadapi hari-hari yang penuh...menstrual flow! kerana dia manusia seperti kita...tiada yg sempurna.

Menanti detik-detik kelahiran...


4.30 pg hari rabu ummi terbangun dari tidur...sebenarnya, dah mula sukar nak tidur malam..2-3 hari sebelum tu...Ummi dah turun tanda ckit..ummi bangun terus sebab nak usaha buat amalan yang perlu..menghadapi saat-saat ini amat menginsafkan ummi...sayu,haru,penuh harap,debaran,cemas dan nekad bercampur-campur...kalau boleh, biarlah cepat sahaja masa berlalu dan baby ummi keluar dengan selamat...namun, ummi sedar, saat inilh memerlukan ketabahn dan kekuatan hati seorang ummi...terimbau saat melahirkan shifa'..ingat2 lupa rasa sakit yg menjengah...moga2 kelahiran ini dimudahkan juga..amin..pagi lepas subuh, ummi mesej kakak-kakak ummi dan sahabat baik ummi, ayang supaya tolong mendoakan...dan telefon nenek di kampung sekadar mengkhabarkan ummi telah turun tanda..ummi tahu, mak ummi tu jenis relaks..pengalaman melahirkan 8 org anak pasti membuatkan dia tidaklah sekalut mana..cuma pesannye, jika dah kerap contraction..pergilah hospital segera,bagitau mak..mak nak gi menoreh dulu dgn abah ko ni...dan ummi, syukur mak tidak terlalu risau...

Teringin makan...


Ummi makan telur separuh masak dan minum madu pagi tu sebagai sarapan..abi tanya nak pi hospital ke tidak? hati ummi masih belum nak pergi lagi..tp abi dah ambik cuti bila tahu ummi dah turun tanda..ummi rasa mengantuk sebab malam lewat tidur dan bangkit awal..ummi tidur semula jam 9.00pg hingga 11pg..abi tebas lalang kat luar rumah..bila ummi sedar,abi ajak keluar gi kajang...ummi pun ikut abi..shifa' kami tinggalkan di rumah pengasuh, memang mak liza, pengasuh shifa' tu yang bagitau siap2 supaya shifa' tinggal dengan dia bila ummi 'check-in' hospital..alhamdulillah..kami pergi bank, bayar bil telefon, bayar bil elektrik dan kemudian sempat singgah beli laksa..ummi teringin nak makan pisang pulak..isshh..macam2 pula..mesej dari ayang, supaya suh cari sampai dapat supaya tak kempunan..hihi...sebenarnya,sume mende tuh dah ade depan mata..cuma nak ngap je..=)

Solat dahulu...

Akhirnya, kami balik semula kat rumah bila hari nak dekat maghrib..solat maghrib dan isya' di rumah..malam ckit barulah kami ke hospital..sebelum tu, sempat solat hajat..minta petunjuk nak ke hospital mane..akhirnya, kami memilih ke hospital serdang..tempat kelahiran kakak shifa' dulu...2 kali pusing baru dapat parking...punyela penuh parking di situ...

'Check-in' Hospital Serdang


Jam 11.00 saya mula masuk ke bahagian saringan. Seperti biasa nurse check urin,then nurse buat CTG dulu untuk jantung baby,ambik darah,masukkan jarum dalam salur darah..itupun ambik masa sebab nurse pertama tak dapat kuarkan darah, terpaksa minta tolong kawannya untuk pasang salur darah..sakitla jugak..macam kena gigit kerengga..hihi..selepas menunggu jam 12.30 mlm barulah doktor check...dah buka 4 cm, boleh masuk labour room..ummi belum rasa sakit lagi..datang doktor lain pula jam 1.15 pg..pecahkan air ketuban..ummi rasa contraction agak laju tapi sakitnye masih boleh tahan..nurse bagitau..sakit ini akan berlarutan selama 6-8jam..saya diberitahu, mungkin akan bersalin 8pg esok..aduhai..lama lagi ke..

Detik cemas..kesakitan kian terasa...alhamdulillah...Abi di dalam labour room..

Alhamdulillah, abi dapat masuk ke labour room..jam 2 lebih ummi di bawa masuk ke labour room..abi suakan ummi air selusuh dan minyak selusuh..dua-dua abi bagi ummi minum.. lebih kurang jam 3 pg saya rasa sakit yang kerap dan kadangkala kuat..abang masih berada di sisi dan membacakan saya dengan bermacam doa..hinggalah dia melihat saya menahan sakit yang kuat..dan dia terus membaca yasin..habis satu surah yasin di bacanya, saya masih bergelut dengan rasa sakit tersebut...teringat saya kata-kata staff nurse semasa menunggu kelahiran shifa'.."sakit ni bagus, semakin sakit semakin bagus..sebab, bila sakit menandakan semakin dekat nak bersalin"...errr..betullah tu...datang nurse dan doktor apabila saya mengadu semakin kuat contraction dan rasa ingin meneran yang hadir sekali-sekala...mereka kemudiannya mengambil keputusan mahu memasukkan sejenis alat saluran mengesan oksigen di kepala bayi..abang tiada...entah ke mana menghilangnya...sedang sibuk nurse menyambung alat tersebut dari mesin dan mereka memeriksa.."Doktor, dah nampak rambut baby...dah full.."...Doktor terkejut dan kembali memeriksa bukaan.." Doktor bersuara...ok,puan boleh bersedia..teran sekarang..."..abang kembali menggenggam jari-jemariku..Alhamdulillah..abang ade semula..cukuplah menggenggam jari-jemarinya, ummi rasa satu kekuatan luar biasa hadir buat ummi...akhirnya 'Ammar Shafi selamat ummi lahirkan ke dunia pada jam 4.12 pagi yang indah...

Solat hajat memudahkan urusan...


Ummi tertanya-tanya ke mana abi pergi sekejap tadi...rupanya abi ke surau berdekatan untuk solat hajat...ummi terharu...suami mana yang sanggup melihat penderitaan isterinya..lebih2 lagi perjuangan melahirkan zuriatnya..dalam masa 10 minit itu, segala-galanya boleh terjadi...Allah Maha Mengetahui dan amat mengasihani..

Hadiah "kejutan"

'Ammar Shafi di angkat dan diletakkan di atas kulit ummi supaya bayi akan mengecam bau ibunya..skin to skin memudahkan bayi untuk meneruskan penyusuan selepas itu..aduhai..hanya Allah yang mengetahui perasaan ummi dan abi tika itu..scan 3 bulan tidak nampak jantina, scan 5 bulan pun baby pusing badan...ummi dan abi pasrah..moga2 anak kami sihat..namun, bila kami nampak jantina baby secara 'live'..subhanallah..baby boy yang comel..kurang berat dari kakaknye dulu..2.96kg..shifa' lahir dengan berat 3.34kg..air mata ummi yg mengalir..hilang sungguh rasa sakit...kalimat Alhamdulillah sentiasa ummi panjatkan buat Sang Pencipta..Ummi pandang abi, abi pandang ummi..kami tersenyum..syukur...

Rooming-in dan keluar wad awal...

Kelahiran insan yang dinanti..tulusnya wajahmu..

Ummi terus dapat menyusukan 'Ammar Shafi tp sekejap sahaja..sebelum subuh, ummi dan shafi dipindahkan ke wad biasa..Alhamdulillah..abi tunggu di katil wad..Ummi rasa mengantuk tapi tak boleh nak tidur..lepas solat subuh, abi jaga kami..hingga jam 7.30 pg, abi balik ke rumah..biarlah abi berehat di rumah..kami sihat alhamdulillah. 'Ammar shafi tidur sahaja tanpa banyak meragam..dia pun penat tak tidur semalaman..hihi...sepanjang ummi di wad, ummi dikelilingi dengan sahabat senasib dan ada yang masih menunggu masa bersalin...2 daripadanya akhirnya di'operate' denagn pelbagai sebab...Moga2 mereka tabah dan kembali sihat...

Tetamu datang ziarah dan tamu yang pergi...


Alhamdulillah, shafi buang air besar dan kecil membolehkan kami balik petang tersebut..Nenek, atuk,mak andak,pak andak,mak long,pak long dan mak ude mengiringi kami...sempat kami menerima kunjungan tetamu..Adik Aziah dan sharifah, Shidah dan Shahidah, Kak Nurul rakan sama sekolah, mak ude yang membantu membersihkan najis pertama 'Ammar....ada lagi sahabat yang hendak datang namun,tesilap tempat..mereka sangkakan ummi di hospital putrajaya..dan kebetulan mereka melawat anak Ramadhan dan khadijah yang sedang koma..takziah diucapkan..dan anak mereka telah kembali ke rahmatullah pada hari khamis minggu berikutnya...innalillahiwainnailaihirajiun...Allah maha Kaya..moga diganti dengan rezeki yang lebih baik dan mulia..amin..kita ini tetamu di dunia ciptaanNya...datang dan akan kembali kepada Pencipta..Moga Allah memeberi kekuatan dan ketabahan kepada mereka..sabar dan solat..

Berkat amalkan susu kambing,makan kurma dan pemakanan sunnah dengan izin Allah... posing di katil hospital bersama insan 'baru'

Ummi amalkan minum susu kambing dan makan kurma sejak mengandung awal, tengah dan akhir...memanglah ummi mengalami sakit pinggang dan kejang kaki sekali sekala namun kesan baik untuk baby ialah, shafi tiada demam kuning (jaundice)..syukur..mudah2an 'Ammar shafi dikurniakan kesihatan yang baik...amin..

Usia sebulan dan masuk 2 bulan...

2bulan...Doakan saya jadi mukmin profesional...amin..

'Ammar Shafi dah naik beratnye..4.9kg pada usia sebulan dan 6.1kg bila 2 bulan..dah makin pandai senyum dan ternganga mulut ketawa bila di agah..

Shafi...senyum...

Harapan buatmu anak-anakku...Mana satu yang besar?kakak ke adik?shifa' ke shafi ? :) just camera tricking...

Moga kalian membesar dengan rahmat Allah..menjadi anak soleh dan solehah..musleh dan muslehah...amin ya Rabb...

6 ulasan:

maslina berkata...

Salam,
comelnya syafi,tembam..tenggelam kakak syifa'.Moga berada dalam keadaan sihat dua2 anak ummi ein.Bila baca blog ein ni tak tau mcm mana pula rezeki nnt.teringat pengalaman lahirkan Irfan.dan sampai hari ini belum decide nak pergi hospital mana.Ampang..HUKM..moga Allah permudahkan semuanya..

UMMUSHIFA' berkata...

InsyaAllah sahabatku sayang...moga2 Allah mudahkan segalanya buatmu..bila kita banyak memberi..banyak pula kita kita menerima..tanpa disangka-sangka..segala yg baik2 buatmu sahabat yg mulia..kami doakan..irfan mesti xsabar nak dpt adik..matang cpt bila jd abang..

Sakinah berkata...

Salam ziarah..

Comelnya shafi. Ada iras muka kak la hihi.

Moga anak2 kak menjadi anak2 soleh dan solehah, berjaya dunia akhirat :)

Awanama berkata...

syukran sakinah...ameen..moga2 doa sakinah dimakbulkan Allah..itulah anugerah terbaik buat setiap insan..kebahagiaan dikelilingi insan2 baik dan beriman..

Ummushifa'

Awanama berkata...

tahniah baya ! miss you and your family too ;)

take care and wassalam ;)

arman berkata...

salam..

Sesungguhnya:, Pada diri setiap ciptaan Allah SWT itu ada ‘kehebatan tersendiri’ yang mewakili satu hubungan rapat di antara kekasih dan Pencipta...