Isnin, 14 Mac 2011

Tsunami dan persepsi

Assalammualaikumwarahmatullahiwabarakatuh

TSUNAMI DI JEPUN

Bila dunia ini dikejutkan dengan tsunami di Jepun dan Berita Hairan menggambarkan al-kisah tsunami dari satu sisi yang agak bersifat skeptikal dan dianggap tiada sensitiviti..


Kalaulah saya seorang pembaca yang berusia 10 tahun, saya suka gambar ini..memang benar ultraman berasal dari negara Jepun malahan saya tidak sesensitif orang dewasa yang agak selektif...saya adalah kanak-kanak yang suka malahan mungkin pertanyaan yang akan keluar dari mulut saya akan berkaitan dengan perkara ini contohnya..."kat Jepun kan ada ultraman, kenapa ultraman tak tolong angkat semua kereta masa tsunami berlaku?"...(macam canggih je soalan ini...tp just bayangkan je soalan ini dikeluarkan dari mulut anak-anak zaman sekarang yang bijak...)

KUASA DAN KEHENDAK ALLAH

"Sesungguhnya keadaan-Nya apabila dia menghendaki sesuatu hanyalah Berkata kepadanya: “Jadilah!” Maka terjadilah ia. (Surat Yasin ayat 82.)"

Allah ada sebab untuk mengkehendaki sesuatu mengikut kehendakNya..hanya ALlah yang tahu..tatkala saya dalam perjalanan pulang bercuti ke Terengganu dan berhenti di R&R dan melihat siaran berita, semua mata pelanggan di kedai yang saya masuki terpaku melihat skrin yang ketika itu menayangkan air laut yang menghempas batang tubuh Negara yang terkenal dengan segala teknologi canggih,amalan kebudayaan yang semakin berkecamuk,agama yang semakin bercampur-gaul,kehidupan yang semakin mengejar keduniaan dan gejala sosial yang hampir sama dengan mana-mana negara termasuk negara kita, Malaysia (dari sisi negatif) dan sisi positif negara itu paastilah mengenai semangat kerajinan dan usaha yang sanagt bersungguh-sungguh juga menghormati budaya ilmu...maka keluar dari mulut seorang pakcik yang sudah sedikit beruban.."teruknya ye..nasib baik Malaysia tak kena macam ni..." saya pasti itu salah satu harapan dan doanya pada negara ini. Kalau lah perkara ini sudah difikirkan sebaiknya oleh pemimpin negara dan alim ulama negara kita, maka akan bermula jadual baru bagi negara kita...solat hajat di setiap masjid untuk keselamatan rakyat negara ini yang berada di Jepun seperti mana solat hajat yang diadakan untuk keselamatan rakyat Malaysia ketika krisis di Negara Mesir dahulu...maka solat hajat hanya untuk mereka yang takut akan Allah dan berusaha diam serta iktikaf di masjid sedangkan konsert Jom Heboh amat berleluasa dengan segala maksiat yang amat menakutkan dan kebarangkalian menjemput tempias kebinasaan yang hadirnya bersifat pukal!

TSUNAMI AKHBAR

Pernah suatu pagi saya menerima nashkah utusan dan saya terkejut dengan tajuk di muka hadapan utusan...semakin jijik pendedahan manusia yang dianggap mengadakan yang tiada. Mereka cerita yang tiada menjadi ada. Sedangkan hanya Allah yang mampu menciptakann manusia daripada tiada menjadi ada. Benar rupanya jika ada sebahagian yang mengiktiraf akhbar utusan sebagai utusan meloya...memang menjijikan...tatkala akhbar lain menerbitkan cerita-cerita yang lain yang tiada sepertinya.

TSUNAMI KEPIMPINAN

Memiliki segala kuasa dan kekayaan adalah idaman mereka yang menggilai perkara ini. Makna kuasa dan kaya bagi mereka adalah menepati KPI massa yang menganggap jika mampu memiliki kuasa mentadbir, dunia yang dipijak sudah berada dalam genggaman. Kepimpinan akan terus Allah kurniakan kepada sesiapa yang telah ditetapkan tuhan samada untuk menguji, memberi erti, membenarkan mereka terus memiliki sementara, meninggikan darjat, meruntuhkan tembok keegoan, mendabik dada, semakin zalim dan ingkar dan akhirnya ada juga natijah kuasa hingga menggangap merekalah tuhan! nauzubillah...maka iktibar terbaik, tatkala Mesir di langgar garuda rakyat yang menentang kepimpinan Hosni Mubarak, dan di Libya, Muammar Gaddafi merentungkan hati rakyat dengan sikap tamak halobanya malahan pencetus api yang memercik umpama gunung berapi pendam selama 100 tahun di Tunisia mengakibatkan tsunami pergolakan politik, sosial,ekonomi dan budaya di seluruh tanah Arab dan gelombang tersebut amat dirasai oleh semua termasuk negara Malaysia yang berhabis jutaan ringgit membawa pulang dan kembalikan semula pelajar Malaysia yang menuntut di tanah mereka... begitulah kuasa Allah memberikan saluran melaburkan kebajikan...:)

TSUNAMI MORAL DAN ETIKA

Kembali kepada realiti dan mencari punca segala masalah yang berlaku terutama dalam hal berkaitan gejala sosial. Di hadapan kita disajikan dengan kehidupan dunia tanpa sempadan. IStilah sempadan gagal ditafsir secara baik dan elok oleh anak muda remaja dan dewasa kita. Di mana sempadan ini mahu ditandakan? Sempadan apa? Maka keluarkan istilah sempadan negara, sempada IMAN, sempadan ilmu, sempadan kehidupan dan ada sempadan facebook,malahan mungkin sempadan google..yakni setakat mana pencarian mereka dan dimana harus mereka berhenti dan mulakan sesuatu yang lebih baik. PErnah seorang guru bertanya kepada anak muridnya iaitu seorang pelajar lelaki yang hilang sudah "dara"nya dek keinginan nafsu tanpa sempadan. Rahsia yang bukan rahsia (disimpan tanpa takut) dalam mesej handset yang dirampas oleh guru tersebut yang sangat prihatin menyebabkan mereka yang tahu keadaan itu membuka mata...seorang pelajar yang baik, kemas orangnya, sedikit lembut dan rajin ada sikap menjijikkan di sebalik tabir dan sisi gelap kehidupannya. Apakah puncanya? seorang remaja perempuan bertudung litup di sekolah dan ketika berada di laman sosial, dialah ratu dalam penampilan dan luas bicaranya malahan perkataan yang digunakan tanpa sempadan bahasa dan adab! Nauzubillah...sempadan yang menggigit perasaan yang sangat mendalam...segalanya tuntutan nafsu tanpa sempadan IMAN dan TAKWA....kasihan dan kecewa atas pelbagai perkara...bermula di rumah, di persekitaran, sumber yang menggalakkan, media yang menyuburkan dan alternatif yang penuh kesilapan. YA ALLAH, bantulah mereka yang berusaha mnyuburkan iman di hati...amein.

SEMANGAT MENITI KEHIDUPAN

Kehidupan pastilah semakin mencabar terutama buat ibubapa yang mengharap setiap kebaikan buat setiap kelahiran anak-anaknya. Dengan segala doa dan harapan yang menjulang tinggi pada segala ketentuan ilahi rabbi pasti menguatkan usaha kita untuk menuntut keredhaanNya dalam setiap perkara. Berusaha agar setiap kurniaan rezeki dalam kerberkatan, dikurniakan bantuan dan kesenangan dan penuh kemuliaan. Perkara ini hanya dinatijahkan dengan kekuatan insan berilmu dan berusaha memahami agama dengan cara yang benar. Memiliki untuk dimiliki kerana manusia adalah tugasnya memberi manfaat kepada orang lain. Memberi dan terus memberi.. Insya Allah natijahnya adalah manfaat dan kebaikan buat semesta! Ameen insyaAllah!Tiada ulasan: