Sabtu, 11 April 2009

Duniaku Guru

Berburu ke padang datar

dapat rusa berbelang kaki

berguru kepalang ajar

Ibarat bunga kembang tak jadi..


"Ok, yesterday I've explain about algebraic term and you all can recognize the unknowns, ok. So, we have to know when we use that term and its application...so, same like we learn about positive and negative integers, in algebraic term and its expressions also have addition,subtraction,multiply and division. For example, -2mn+4k. How many term are they?"

"two"..ok good. "That means you know about term..ok, try this, -4xz -5zx x 3z?" "err..erm..2..3.."..Ok, I want Aidil to answer...Aidil pun menggaru kepala.."Teacher, semalam saya tak datang,.." "Kenapa tak datang?"tanyaku. " Cuti rehat sebab dah seminggu latihan sukan,pertandingan dan kelmarin lawan bola sepak..saya belum faham lagi yang semalam, hari ni macam pening la sikit bila teacher ajar..." Aidil cuba explain secara diplomasi denganku. "Ok Aidil, duduk dahulu".."Terima kasih cikgu.." "ok, I want Huzairul answer it.." Sambil lambat-lambat bangun, menggaru dan tersenyum tersengih padaku. "err, teacher saya dah keliru. Teacher sebut term tu yang mana satu ye?" garu kepala lagi sambil tersengih...Aku tahu semalam dia datang dan kerja rumah yang aku beri semalam berkaitan tajuk berkaitan, dia antara orang yang mengangkat tangan tanda sudah siapkan bilamana ku tanya mengenainya sesudah mereka duduk setelah beri salam dan baca doa.." Awak faham tak saya ajar semalam?kenalpasti mana satu term?"tanyaku dalam nada mengingatkan."Semalam faham, tapi hari ni macam keliru ckit..teacher terangkan lagi boleh?"

Terangkan lagi bermakna teacher kena cakap in bahasa..memang pelajar InsyaAllah mudah faham..setakat 4 bulan mengajar mathematic untuk kelas ke 7 dan ke 9 (akhir) jarang ku guna BI pun kecuali semlam dah meeting PPSMI, galakkan penggunaan BI in learning diterapkan dan aku cuba untuk kesekian kalinya pada hari tu., try,.test, tengok camne..not too fluent but i'm try..namun...YA Allah, kasihanilah anak didik sebangsa denganku...muka mereka lebih banyak yang blur berbanding yang mengangguk ceria..

Lastly, memang jadi bercampur-campur la..bila explain in bahasa and when have important terminology they have to know, teacher have to highlight it..(biasanya begitulah)..latihan yang diberi tidaklah terlalu banyak..beberapa latihan akan di beri ketika di dalam kelas dan guru perlu melihat kerja pelajar supaya kelemahan dikenalpasti lebih awal sebelum mereka berdikari membuat latihan di rumah...(Yang siap kerana faham, Alhamdulillah..yang tidak siap kerana tidak tahu menulis..lain pula caranya...)

***********************************************************************************************

Muhyidin Yasin jadi Menteri Pelajaran?! "Alhamdulillah, kata kak Imah..biar dia tukar balik Sc& MAth ke BM semula..tak banyak kerja aku.." Kak Imah merupakan guru pembimbing SAL dan EMS merangkap Ketua Panitia BI di sekolahku.."banyak kerja nak kena buat..."katanya dan mungkin keluhnya.. EMS adalah sistem rakan taulan guru Bahasa Inggeris dengan guru Sains Matematik. Setiap tahun, ada sahaja guru-guru Sc Mate yang perlu ambil peperiksaan macam MUET la lebih kurang. Laporan, masa untuk Buddy system, Post mortem dsbnya..Aku tahu dan faham situasi kak imah..aku merangkap penolongnya dalam jawatan lain dalam academic iaitu bahagian peperiksaan , (SAP Head Count). KAk Imah juga dah jadi JU EMS daerah..ada juga ungkapan Puan pengetua semasa meeting PPSMI kebetulan kak Imah tak de kerana terlibat meeting lain.., "Jangan nanti si imah tu sibuk-sibuk jadi jurulatih kat sekolah lain, sekolah kita EMS tak jalan...Anak kera di hutan disusukan,anak dipangkuan kehausan..." Kasihan..guru pun tersepit... antara keinginan, kekuasaan, harapan tak bersandar dan kudrat yang diperah-perah... Dalam hal ini, ada kebaikan yang terserlah, ada keburukan yang semakin jelas, ada sinar yang terpancar dan sirna kembali menutupi ruang minda...mudah-mudahan ada laluan keluar yang terbaik dalam setiap masalah yang berlaku...


***********************************************************************************

Terlentang atau telungkupkah anak bangsaku or they have to move by hook or by crook..no matter what happen....to survive in the future...

***************************************************************************************
I love Bahasa Melayu...selain mengajar Math, saya mengajar Bahasa Melayu. Last 3 week melatih pelajar untuk pesta pantun peringkat daerah.. Alhamdulillah walaupun pelajar saya hanya mendapat Naib Johan Daerah Sepang sekurang-kurangnya mereka cukup berusaha meletakkan kedudukan sekolah antara yang terbaik selepas kedudukan Johan Pesta Pantun Daerah di menangi oleh Sek. Seri Puteri (SSP)..of course kemenangan itu saya terima just because Sekolah Asrama Penuh Seri Puteri more establish than my school...

Denai lama ke bendang padi
Di bentang lima jala serawan
Damai jiwa ikhlaskan budi
Didikan berguna lahirkan ilmuwan

Pendidik usaha melantun ajaran
Cermat bertutur selebihnya diam
Lahirlah mulia seorang insan
Pemimpin penyubur tinggilah Islam

Titip ingatan sepanjang pengalaman
Hikmah penyuluh terang cahaya
Mudahkan jalan tetapkan amalan
Doakan semua terus berjaya

*****************************************************************************************

1 ulasan:

adikmu berkata...

TAHNIAH utkmu dalam usaha mnjadi pendidik ank bangsa!

bkn mudah kerja mulia ini utk dilaksanakan..smg ALLAAH terus beri kekuatan kpd kekanda ku ini...ameen2 ya rabbal alameen..